top of page
beach-2644232.jpg

Στους καταρράκτες της Ερεσού

Μοναδικές χειμωνιάτικες διαδρομές. Οι καταρράκτες στα Μεθάλεια, στου Τσομπάνη το λάκκο και ο Περιστερώνας - Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΖΓΟΥΡΝΙΟΣ.


Η παρουσία σημαντικών και εκτεταμένων παραμορφώσεων του φλοιού της Γης στη Λέσβο έχει συμβάλει στη δημιουργία εντυπωσιακών καταρρακτών, οι οποίοι είναι διάσπαρτοι σε όλο το νησί. Τρεις από τους πολλούς καταρράκτες που διαθέτει το Γεωπάρκο Λέσβου, βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, στην ευρύτερη περιοχή της Ερεσού, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το μοναδικό μνημείο της φύσης, το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου.

Καταρράκτης Μεθάλεια Ερεσού. Στην επαρχιακή οδό Άντισσας-Ερεσού, πέντε χιλιόμετρα περίπου από τον κόμβο Ερεσού-Σιγρίου, βρίσκεται ένας αγροτικός δρόμος ο οποίος καταλήγει στο ρέμα Μεθάλεια. Εκεί βρίσκεται ο ομώνυμος, εντυπωσιακός, διπλός καταρράκτης.


Ο καταρράκτης στα Μεθάλεια

Ο καταρράκτης δημιουργείται εξαιτίας ρηγμάτων που επηρεάζουν τα ηφαιστειακά πετρώματα της περιοχής και συγκεκριμένα τις ανδεσιτικές λάβες. Το ρέμα Μεθάλεια πηγάζει από τον Λευκορράχτη (578μ.). Τα ρήγματα δημιουργούν αναβαθμίδες που διακόπτουν την ομαλή ροή του νερού. Τα νερά του ρέματος σχηματίζουν δύο διαδοχικάσκαλοπάτια, όπου η ορμή του νερού κατά την πτώση του δημιουργεί δύο φυσικές εκβαθύνσεις στο σημείο της πτώσης, σχηματίζοντας φυσικές λιμνούλες.


Χάρτης για τον καταρράκτη στα Μεθάλεια


Κατά μήκος του ρέματος Μεθάλεια, παρατηρείται συνεχής ροή του νερού, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Για το λόγο αυτό στη θέση του καταρράκτη κατασκευάσθηκε υδρόμυλος, ο οποίος στο παρελθόν άλεθε σιτάρι που παρήγαγε η περιοχή.

Στη συνέχεια, το ρέμα Μεθάλεια συνεχίζει την πορεία του διασχίζοντας το ομώνυμο φαράγγι, το οποίο διανοίχτηκε μέσα σε ηφαιστειακά πετρώματα και ενώνεται με τον ποταμό Χαλάντρα, ο οποίος καταλήγει στην τεχνητή λίμνη του φράγματος Ερεσού στην περιοχή της Μονής Πυθαρίου.

Καταρράκτης Τσομπάνη Λάκκος Ερεσού

Ανάμεσα στους οικισμούς της Ερεσού και του Μεσοτόπου (3,5 χιλιόμετρα από τη διασταύρωση του γηπέδου Ερεσού) βρίσκεται ένας αγροτικός δρόμος κάτω από τον εντυπωσιακό ηφαιστειακό δόμο του Πορτού. Συγκεκριμένα στην περιοχή Βατούδια, κατά μήκος του ρέματος Ρούσσου, βρίσκεται ο εντυπωσιακός καταρράκτης Τσομπάνη Λάκκος.

Ο καταρράκτης δημιουργείται απ’ τη δράση ρηγμάτων με διεύθυνση ανατολικά προς δυτικά που επηρεάζουν τα ηφαιστειακά πετρώματα της περιοχής και συγκεκριμένα τις ηφαιστειακές ανδεσιτικές λάβες. Στη θέση αυτή παρατηρούνται εντυπωσιακές δομές από καλά διατηρημένες στηλοειδείς λάβες.


Χάρτης για τους καταρράκτες Τσομπάνη Λάκκος και Περιστερώνας

Το ρέμα Ρούσσου πηγάζει από την ιστορική κορυφή του Αετού (503μ.). Τα νερά του ρέματος πέφτουν από ένα ψηλό γκρεμό ύψους άνω των 30 μέτρων, σχηματίζοντας τον εντυπωσιακό καταρράκτη. Η ορμή του νερού δημιουργεί μία φυσική εκβάθυνση στο σημείο της πτώσης, σχηματίζοντας μία φυσική λιμνούλα.

Στη συνέχεια, το ρέμα Ρούσσου συνεχίζει την πορεία του, ενώνεται με τον ποταμό Ψαροπόταμο, τα νερά του οποίου προέρχονται από την τεχνητή λίμνη του φράγματος Ερεσού και καταλήγει στην παραλία της Σκάλας Ερεσού, όπου σχηματίζει τις εκβολές του.

Καταρράκτης Περιστεριώνας Ερεσού

Ένα χιλιόμετρο πάνω από τον καταρράκτη Τσομπάνη Λάκκος, στην περιοχή Βεργάς κατά μήκος του ίδιου ρέματος (ρέμα Ρούσσου),σχηματίζεται ο καταρράκτης Περιστεριώνας. Ο καταρράκτης δημιουργείται εξαιτίας ρηγμάτων που επηρεάζουν τα ηφαιστειακά πετρώματα της περιοχής και συγκεκριμένα τις ηφαιστειακές ανδεσιτικές λάβες.


Ο καταρράκτης Περιστερώνας

Το ρέμα Ρούσσου πηγάζει από την ιστορική κορυφή του Αετού (503μ.). Τα νερά του ρέματος πέφτουν από ένα ψηλό γκρεμό ύψους 18 μέτρων περίπου, σχηματίζοντας τον εντυπωσιακό καταρράκτη. Η ορμή του νερού δημιουργεί μία φυσική εκβάθυνση στο σημείο της πτώσης, σχηματίζοντας μία φυσική λιμνούλα.

Στη συνέχεια, το νερό συνεχίζει την πορεία του και δημιουργεί το καταρράκτη Τσομπάνη Λάκκος.

Πηγή: Το Νησί.

17 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Opmerkingen


bottom of page