top of page
beach-2644232.jpg

Γαλάζια Σημαία 2022




Η Σκάλα Ερεσού είναι μία από τις 17 βραβευμένες με τη Γαλάζια Σημαία 2022 ακτές της Λέσβου επί σειρά ετών, και μία από τις 581 ακτές σε όλη την Ελλάδα.

Το Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης “ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ” (“BLUE FLAG”) ξεκίνησε πιλοτικά για πρώτη φορά στη Γαλλία, το 1985 και γενικεύτηκε στις 5η Ιουνίου 1987, διεθνή ημέρα Περιβάλλοντος, ως «Πρωτότυπη Περιβαλλοντική Δράση για ακτές με μεγάλο αριθμό λουομένων».

Σήμερα συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 49 χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους. Ιδρυτής του Προγράμματος και διεθνώς υπεύθυνος χειριστής του είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, “FΕΕ” (Foundation for Environmental Education). Στην Ελλάδα, Εθνικός Χειριστής του Προγράμματος είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ)

Η Γαλάζια σημαία σε μια ακτή συμβολίζει όχι μόνο την καθαρότητα των νερών αλλά και την ποιότητα και την οργάνωση της βραβευμένης περιοχής.

Εγγυάται την τήρηση πολύ αυστηρών κριτηρίων σχετικά με την καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουόμενων και επισκεπτών, την ευαισθητοποίηση, την προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου. Είναι μια διεθνής τουριστική διαφήμιση που αναβαθμίζει σταθερά την ποιότητα του τουριστικού προορισμού. Ενισχύει την εικόνα της χώρας και το μέλλον του τουρισμού

Παράλληλα, αποτελεί μια πρόκληση για τη Δημοτική αρχή και τις σχετικές υπηρεσίες να ανταποκριθούν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα στις απαιτήσεις και προϋποθέσεις της βράβευσης όπως και της διατήρησης της Γαλάζιας Σημαίας. Κάτι που απαιτεί οργάνωση, μεθοδικότητα αλλά και συνειδητοποίηση της αναγκαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικά από τα κριτήρια του Προγράμματος που εφαρμόζονται διεθνώς.

  • Καθαριότητα θάλασσας και ακτής

  • Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων και τακτικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.

  • Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.

  • Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.

  • Εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.

  • Φροντίδα και υποδομές για άτομα με ειδικές ανάγκες.

  • Έλεγχος της παρουσίας αδέσποτων ζώων.

  • Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον και τη χλωρίδα και πανίδα στον παράκτιο χώρο.

  • Οργάνωση δραστηριοτήτων που προβάλλουν ενεργά το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι σε μια τέτοια ακτή χρειάζεται να υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες σε αξιοπρεπή κατάσταση, υποδομές για άτομα με ειδικές ανάγκες, ναυαγοσώστες που να αναλογούν στην έκταση της παραλίας, κατάλληλη σήμανση, φροντίδα για τα κατοικίδια, σταθερή και συνεχής καθαριότητα….

Αντίθετες πρακτικές πληγώνουν το περιβάλλον, πλήττουν την εικόνα της Σκάλας Ερεσού, ακυρώνουν την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και εν τέλει υποβαθμίζουν το πολύτιμο τουριστικό «προϊόν» του νησιού μας ολόκληρου.

Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, όλοι και κυρίως ο Δήμος τις ευθύνες του! Η υλοποίηση και τήρηση των παραπάνω δεσμεύσεων είναι βασική προϋπόθεση προκειμένου να διατηρήσουμε άξια τη Γαλάζια Σημαία!!!!

από τη Συντακτική Ομάδα


11 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page