top of page

Οι Προτάσεις του Συλλόγου για το Στρατηγικό σχέδιο Δυτικής Λέσβου 2022-2023

308468030_1155580981698183_2505728491631611511_n.jpg

Ο Σύλλογος

«Κάθε Σύλλογος είναι μια γέφυρα. Που ενώνει έναν τόπο μ έναν άλλον. Που ενώνει ανθρώπους, ψυχές, πόνους, λύπες, χαρές, νοσταλγίες, λαχτάρα.

50 χρόνια υπάρχει κι η δική μας γέφυρα.

Χτίστηκε με πολλή αγάπη και συνεχίζει να βαστιέται κι απ’ τις δυο μπάντες με πολύ κόπο και θυσίες απ’ αυτούς που βαστούν τις άκρες.

Και περπατούν πάνω της αγόρια κορίτσια γυναίκες άντρες που μεγαλώνουν και μεγαλώνουν και δεν ξεχνούν. Κι αυτό το πήγαιν έλα καλά κρατεί.

Καλή τους ώρα αυτών που απλώσαν τα πρώτα σκοινιά,

αυτών που βάσταξαν στα δύσκολα και στα εύκολα

κι αυτών που ως σήμερα δεν άφησαν να κοπεί ούτε κλωστή 

απ την καλή μας γέφυρα. Τον σύλλογό μας.

Μεγάλη μας τιμή όσων αξιωθήκαμε να συμμετέχουμε σ’ αυτόν. Υπήρξε μεγάλο σχολείο και μεγάλη παρέα!!!»

 

Παναγιώτα Βουβουλούδα

Πρόεδρος, 1996 -1998

​Δραστηριοποιούμαστε:

Περιβάλλον

Κοινωνικά

Πολιτιστικά

277677060_2133864226779828_516684625534129700_n (1).jpg

50 χρόνια διαδρομή και προχωράμε!

Ο Σύλλογος των Απανταχού Ερεσίων ο «Θεόφραστος» ιδρύθηκε το 1972. Οι σκοποί του συλλόγου είναι κοινωνικοί, εκπολιτιστικοί και ψυχαγωγικοί με στόχο την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Ερεσού και της Λέσβου γενικότερα. Επιδιώκει την ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της, την καλλιέργεια και δημιουργία δικτύων και δεσμών επικοινωνίας, συνεργασίας και αλληλοβοήθειας, ιδιαίτερα των νέων.

Εκδίδει τριμηνιαίο περιοδικό με τον τίτλο ΕΡΕΣΟΣ, ISSN: 2944-9340 και εκπροσωπείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Στηρίζει την έρευνα για την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μέσα από την προβολή και έκδοση σχετικών εργασιών: «Γιαλός Ερεσού», Σπύρου Πιπερά. «Γενεολογία Ερεσού Λέσβου», «Ξωκλήσια», «Ερέσιοι εν όπλοις», «Ερέσιοι στην Αφρική», «Οι νύφες της Ερεσού», Χαράλαμπου Δεμίρη. «Ερέσιος Πλάτων», Ιωάννης Λ.Μεταξάς

Επιδιώκει συνεργασία με προσωπικότητες του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς άλλα και της σύγχρονης ταυτότητας της Ερεσού.

Ερευνά και συνεργάζεται με επιστήμονες για την ανάδειξη του έργου του Θεόφραστου και της Σαπφούς, όπως η Suzanne Amigues (Σουζάν Αμιγκ), ερευνήτρια του έργου του Θεόφραστου. 

Συνεργάζεται με καλλιτέχνες, Λουκάς Λουκίδης- Ασπασία Γιαννέτα για τη δωρεά μνημείου – πυραμίδας για τους Θεόφραστο/Φανία/Σαπφώ στο πλαίσιο της υπαίθριας Γλυπτοθήκης για τη Σαπφώ.

Ενισχύει τη σύσφιξη σχέσεων μεταξύ ανθρώπων που ζουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συνδέονται ποικιλοτρόπως με την Ερεσό. Αναπτύσσει δράσεις αλληλοβοήθειας και στήριξης συμπατριωτών μας κυρίως νέων 

Οργανώνει ψυχαγωγικές και μορφωτικές εκδηλώσεις τόσο το καλοκαίρι στην Ερεσό όσο και το χειμώνα στην Αθήνα: Μουσικό φεστιβάλ, κινηματογραφικές προβολές, θεατρική ομάδα, εκδρομές, διαλέξεις, δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και την προβολή του έργου Ερεσίων συγγραφέων.

Προσπαθεί να συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων υποδομής που ταλαιπωρούν το χωριό και μεριμνά για την προστασία του περιβάλλοντος (ανακαίνιση αγροτικού ιατρείου, αγορά και διάθεση χώρου για συγκέντρωση απορριμμάτων, συντήρηση φοινικόδασους, φύτευση και συντήρηση πρανών Ψαροποταμού).

Έχει άμεση παρουσία και παρέμβαση όπου και όταν χρειάζεται για τη συμμετοχή σε διάλογο και δράση περί των κοινών.

bottom of page