top of page
beach-2644232.jpg

30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 3 ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ.



Την Παρασκευή 30 Ιούνη μία από τις 3 νομικές ενέργειες μας για την υπεράσπιση της παραλίας θα εκδικαστεί. Αυτό βέβαια αν και εφόσον η κατά τα άλλα "νομιμότατη" ιδιώτης δεν ζητήσει αναβολή όπως έκανε πέρυσι στις 30 Σεπτέμβρη.

Θυμίζουμε ότι έχουνε κατατεθεί στο Εφετείο Πειραιά 2 αιτήσεις ακύρωσης της οικοδομικής άδειας. Μία από την Πρωτοβουλία Ερεσού, τον σύλλογο Θεόφραστο και 10 πολίτες, και λίγο μετά χρονικά κατατέθηκε άλλη μία από 23 πολίτες. Η 2η χρονικά αίτηση ακύρωσης αιτήθηκε αναστολή εργασιών και την κέρδισε!

Σε αυτή την ανάρτηση λοιπόν θέλοντας να βοηθήσουμε τον κόσμο που θέλει να ενημερωθεί καλά για αυτές τις νομικές ενέργειες παρουσιάζουμε συνοπτικά τα επιχειρήματα της αίτησης ακύρωσης στην οποία συμμετέχει η Πρωτοβουλία Ερεσού.

Α) ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

Ο Άρειος Πάγος το 1998 αμετάκλητα όρισε ως 11.5 στρέμματα τα επίμαχα "οικόπεδα", μέρος της παραλίας μας. Η ιδιώτης τα αγόρασε το 2001 και το 2003 και το 2014 έκανε μόνη της διορθωτικό συμβόλαιο όπου και τα επέκτεινε προς την θάλασσα καταλαμβάνοντας την ζώνη Αιγιαλού και Παραλίας όπως αυτή ορίστηκε ακόμη και το εγκληματικό ΦΕΚ36 του 2012. Θυμίζουμε ότι στην άλλη μας νομική ενέργεια που ασχολείται αποκλειστικά με αυτό, το Ελληνικό Δημόσιο πήρε θέση υπέρ της αγωγής που κατέθεσε η Πρωτοβουλία Ερεσού.

Β) ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΡΕΣΟΥ

Το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ΦΕΚ181-Δ) ορίζει την παραλία Ερεσού ως "Τοπίο Διεθνούς Αξίας" με συγκεκριμένες κατευθύνσεις προστασίας ενάντια στην διάβρωση και στην αλλοίωση του τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ΥΔΟΜ του Δήμου Δυτικής Λέσβου αγνόησε το ΦΕΚ αυτό απαντώντας μας ότι αποτελεί μόνο προτάσεις και ότι δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Από τότε που καταθέσαμε την αίτηση ακύρωσης όμως υπάρχει απόφαση του ΣΤΕ που αφορά άλλη παραλία στις Κυκλάδες όπου και ακύρωσε οικοδομική άδεια επειδή ακριβώς δεν έλαβε υπόψη της το αντίστοιχο Περιφερειακό Χωρικό Σχέδιο της περιοχής.

Γ) ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ NATURA 2000

Στο επιχείρημα μας αυτό, αναδεικνύεται το γεγονός ότι η χώρα αρνείται εδώ και χρόνια να συντάξει τα παραπάνω με αποτέλεσμα να τρώει μεγάλα πρόστιμα από την ΕΕ. Την ίδια στιγμή η παραλία Ερεσού βρίσκεται εντός 2 ζωνών natura και άρα οποιαδήποτε αλλοίωση του τοπίου πριν τον ορισμό της παραπάνω νομοθεσίας υπέρ του περιβάλλοντος θα επιφέρει μεγάλα πρόστιμα.

Δ) ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου μετά από τον αγώνα μας και τις προτάσεις μας και τις πιέσεις μας αναγκάστηκε, κι ας το τρέναρε όσο μπορούσε, να ξεκινήσει την διαδικασία επαναχάραξης των γραμμών Αιγιαλού και Παραλίας στην περιοχή Αφεντέλι με τις απαραίτητες μελέτες να τις αναλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Αυτό που λέμε λοιπόν είναι ότι δεν γίνεται να χτιστούν κτήρια σε χώρο που μπορεί πολύ σύντομα να αποτελέσει ζώνη Αιγιαλού καθώς αν το χειμέριο κύμα τοποθετηθεί εκεί όπου η φύση ορίζει, μεγάλο κομμάτι της περιβόητης "ιδιοκτησίας" θα ελευθερωθεί και νομικά ξανά!

Ε) ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΖΩΝΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΒΡΩΣΗ

Στο επιχείρημα αυτό καταθέτουμε τις υπουργικές αποφάσεις που ζητάνε προστασία των παραλιών από την διάβρωση και θυμίζουμε ότι η Παραλία Ερεσού αποτελεί μία παραλία που είναι αποδεδειγμένα σε αυτές που έχουν μεγάλο ζήτημα διάβρωσης τα τελευταία χρόνια.

+ ΣΤ ) ΑΠΥΠΑΡΞΙΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Λίγο καιρό μετά η αίτηση ακύρωσης μας ενισχύθηκε με το παρόν πολύ σημαντικό επιχείρημα. Με το επιχείρημα δηλαδή ότι πέραν όλων των άλλων η ΥΔΟΜ του Δήμου Δυτικής Λέσβου έδωσε οικοδομική άδεια σε εκτός σχεδίου οικόπεδο ενώ δεν υφίσταται πρόσωπο του γηπέδου σε κοινόχρηστο δρόμο. Στην συγκεκριμένη οικοδομική άδεια λοιπόν όχι μόνο δεν υπάρχει πρόσωπο σε επίσημα αναγνωρισμένη δημοτική οδό, δεν υπάρχει πρόσωπό ούτε καν σε μονοπάτι! Οι δε τελευταίες αποφάσεις του ΣΤΕ φέτος για την εκτός σχεδίου δόμηση έρχονται να ενισχύσουν το επιχείρημα αυτό!

Ελπίζουμε ότι μετά τις κινηματικές νίκες με το αυτοοργανωμένο μπλόκο Αφεντέλι πέρυσι θα έρθουν σιγά σιγά και οι νομικές νίκες για την υπεράσπιση της παραλίας Ερεσού. Ό δρόμος είναι μακρύς ακόμη για την ολική υπεράσπιση της παραλίας καθώς πέρα από τις 3 νομικές ενέργειες τρέχει παράλληλα και η διαδικασία της επαναχάραξης των γραμμών Αιγιαλού και Παραλίας, ενώ εκκρεμεί επίσης και ο Χωρικός Σχεδιασμός στην περιοχή...

Οι δικηγόροι μας είναι πολύ θετικοί για την έκβαση της αίτησης ακύρωσης. Σε κάθε περίπτωση ότι και να συμβεί εμείς θα είμαστε πάλι εκεί απίκο!

Ούτε βήμα πίσω!



2 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page