top of page
beach-2644232.jpg

Η Ερεσός Αντιστάθηκε και Εξακολουθεί να Αντιστέκεται

Έγινε ενημέρωση: 12 Ιαν 2023





Το φθινόπωρο του 2021, ήρθε στο φως ότι είχε εκδοθεί Προέγκριση Οικοδομικής άδειας από την ΥΔΟΜ του Δήμου Δυτικής Λέσβου που αφορούσε σχέδια ανοικοδόμησης ιδιωτικής έκτασης στο Αφεντέλι της Παραλίας της Ερεσού.

Η εν λόγω έκταση βρίσκεται πάνω στην αμμουδιά, το νοτιοδυτικό της όριο φθάνει μέσα στο κύμα, ενώ βόρεια συνορεύει με τον Ψαροποταμό και με δημοτικό οικόπεδο, στο οποίο ο Δήμος Δυτικής Λέσβου σκόπευε να φτιάξει Θεματικό Ιστορικό Πάρκο (οι αντιδράσεις του κόσμου της Ερεσού για την επιλογή της αμμουδιάς για τη δημιουργία Θεματικού Πάρκου σταμάτησαν τα καταστροφικά για το Αφεντέλι σχέδια, ενώ ακόμα είμαστε σε αναμονή για την ανακοίνωση νέου σημείου για τη δημιουργία του Θεματικού Πάρκου).

Είναι πασιφανές, ότι αυτό το τμήμα της Παραλίας, αν ποτέ χτιζόταν, θα ήταν εγκληματικό τόσο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (προστασία από διάβρωση, ισορροπία οικότοπων) όσο και για τη διατήρηση της μοναδικής ομορφιάς του τοπίου της Παραλίας στο Αφεντέλι.

Δυστυχώς, ο Δήμος αγνόησε τον τιτάνιο αγώνα κατοίκων και φίλων της Ερεσού. Αψηφώντας τα αδιάσειστα επιχειρήματα επιστημόνων, πολιτικών και Δημοτικών Συμβούλων του ίδιου του Δήμου για την αναγκαιότητα της ανάκλησης της εν λόγω Προέγκρισης, την τελευταία μέρα της προθεσμίας για την έκδοση της Οικοδομικής άδειας, την 31η Μαρτίου του 2021, εκδίδεται οριστική Οικοδομική άδεια, με αριθμό 383708 /2022, για το εν λόγω ιδιωτικό οικόπεδο.

Συγκεκριμένα, η ΥΔΟΜ του Δήμου Δυτικής Λέσβου έξέδωσε Οικοδομική. άδεια για την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος, που ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει 4μεζονέτες, πισίνες, εστιατόριο και θέσεις στάθμευσης για σχεδόν 100 αυτοκίνητα!

Η Ερεσός Αντιστάθηκε και Εξακολουθεί να Αντιστέκεται…

Η αντίδραση ήταν άμεση με προσφυγή στη δικαιοσύνη.

10 μέρες μετά την έκδοση της Οικοδομικής άδειας κατατέθηκε Αίτηση Ακύρωσης της Οικοδομικής Άδειας στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, με μια σειρά ισχυρών επιχειρημάτων. Την Αίτηση Ακύρωσης συνυπογράφουν Ο Σύλλογος ‘’Πρωτοβουλία Ερεσού’’, ο Σύλλογος των Απανταχού Ερεσίων ‘’Ο Θεόφραστος’ και 12 φυσικά πρόσωπα από την Ερεσό.

Στις 20 Μαΐου οι δυο Σύλλογοι και τα 12 φυσικά πρόσωπα, καταθέσαμε Πρόσθετους λόγους Ακύρωσης με επιχείρημα την ανυπαρξία Προσώπου του γηπέδου σε αναγνωρισμένη οδό. Ορίστηκε δικάσιμος για συζήτηση η 23ηΣεπτεμβρίου 2022 .

Στις 27 Μαΐου, μία άλλη ομάδα από 23 φυσικά πρόσωπα από την Ερεσό, κατέθεσε στο ίδιο δικαστήριο, νέα Αίτηση Ακύρωσης της Οικ. Άδειας, με επιπλέον επιχειρήματα, η οποία έρχεται να ενισχύσει την πρώτη και ορίζεται να εκδικαστεί την ίδια μέρα με την πρώτη, δηλαδή στις 23/9/2022.

Δυο μέρες πριν από την εκδίκαση, το νεοπροσληφθέν νομικό σχήμα από την ιδιώτη, ζητά αναβολή την οποία επιτυγχάνει και ορίζεται νέα ημερομηνία για συζήτηση των Αιτημάτων Ακύρωσης η 30η Ιουνίου 2023…

Μαζί με το αίτημα της αναβολής, η πλευρά της ιδιώτου κατέθεσε ενυπόγραφη δέσμευση στο δικαστήριο, πως μέχρι την οριστική απόφαση του δικαστηρίου, δεν πρόκειται να επιχειρηθεί καμία προσπάθεια οικοδομικής επέμβασης στο γήπεδο της Παραλίας στο Αφεντέλι.

Εκτός από τις παραπάνω Αιτήσεις Ακύρωσης της Οικοδομικής Άδειας, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία σύνταξης νέου πλήρους φακέλου με τις απαιτούμενες μελέτες, τοπογραφικά, αποδεικτικά στοιχεία και νομικές εκθέσεις για την Επαναχάραξη των γραμμών Αιγιαλού και Παραλίας που θα καταργεί το ΦΕΚ 36/2012 και θα ορίζει τις παραπάνω γραμμές εκεί που τις ορίζει η ίδια η φύση. Ο Επανακαθορισμός των οριογραμμών θα προστατεύσει μια για πάντα το Αφεντέλι.

Ακόμη, σε εκκρεμότητα βρίσκεται η Αγωγή αμφισβήτησης της έκτασης του «γηπέδου» που δηλώνεται στην άδεια. Την Αγωγή έχει καταθέσει ο Σύλλογος «Πρωτοβουλία Ερεσού».

Επίσης, τρία φυσικά πρόσωπα από την Ερεσό, έχουν καταθέσει Μηνυτήρια Αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Τέλος, η Ερεσός περιμένει το Χωρικό Σχεδιασμό που θα βάλει τέλος σε αυθαίρετες ερμηνείες της χρήσης γης, προστατεύοντας την Παραλία και το Περιβάλλον του τόπου.

Με την ευχή και την ελπίδα για ευτυχή έκβαση,

παρακολουθούμε και συμμετέχουμε στις εξελίξεις.






46 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page