top of page
beach-2644232.jpg

ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΙΓΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΨΑΡΟΠΟΤΑΜΟ

Στις 9 Αυγούστου είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε στον Ψαροποταμό την εκδήλωση Δακτυλίωσης πουλιών , που οργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (Ε.Κ.Δ.Π.). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».

Κύριος στόχος των εκδηλώσεων που έγιναν τόσο στον υγρότοπο Ερεσού όσο και στους υγροτόπους στη Φανερωμένη Σιγρίου, στον ποταμό Βούλγαρη Άντισσας και στον Χρούσο Μεσοτόπου, ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων για την οικολογική και περιβαλλοντική αξία των υγροτόπων και τις δυνατότητες αξιοποίησής τους για την τοπική ανάπτυξη και ιδιαίτερα του εναλλακτικού τουρισμού.

Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για την μεγάλη αξία των υγροτόπων ιδίως κατα τη θερινή περίοδο, αφού σ αυτούς καταφεύγουν, όταν η ευρύτερη περιοχή στεγνώνει, όλοι οι ιδιαίτεροι οργανισμοί που ζουν αποκλειστικά στο νερό (ψάρια, βατράχια, υδρόβια πουλιά, νεροχελώνες) ή να το χρειάζονται σε μεγάλα ή μικρά στάδια της ζωής τους (φρύνοι, λιβελούλες, σποροφάγα πουλιά, χελώνες της ξηράς) ώστε να περάσουν τη δύσκολη περίοδο της ξηρασίας. Από τους υγροτόπους αυτούς ξεκινά κ το πέρασμα των μεταναστευτικών πουλιών της ευρώπης για το ξεχειμώνιασμά τους στην Αφρική.

Την διαδικασία δακτυλίωσης μας την έδειξε η κα Ελένη Γαληνού από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής. Εντυπωσιαστήκαμε όταν είδαμε τα μικρά πουλάκια που δακτυλίωσε ,μόλις 15 γραμμαρίων και μας εξήγησε ότι ξεκινούν τώρα το ταξίδι της αποδημίας διασχίζοντας τεράστιες αποστάσεις μέχρι να φθάσουν στην υποσαχάρια περιοχή της Αφρικής. Η δακτυλίωση βοηθά στην παρακολούθηση της μετανάστευσης και επανεύρεσης των παρυδάτινων ειδών πουλιών ιδίως των απειλούμενων ειδών . Το Ε.Κ.Δ.Π επεξεργάζεται και δημοσιεύει τα αποτελέσματα και εκδίδει ενημερωτικά φυλλάδια με σκοπό τη ευρύτερη ενημέρωση του κοινού.

Τόσο η εκδήλωση αυτή όσο και η άλλη που έγινε την περασμένη Άνοιξη με στόχο την παρακολούθηση πουλιών και άλλων ειδών πανίδας στον Ψαροποταμό , προσωπικά με έκανε να εκτιμήσω ακόμη περισσότερο αυτόν τον υπέροχο υγρότοπο που έχουμε στην Ερεσό . Αναγνωρίζοντας δε ότι λείπει μία ενημερωτική πινακίδα για την μεγάλη του αξία , έχουμε σκοπό μέρος των χρημάτων, από την εκδήλωση του καλοκαιρινού μπαζάρ που πραγματοποίησε ο Σύλλογος μας σε συνεργασία με τον σύλλογο Ερεσιωτών Φανίας, να διατεθούν γι αυτό τον σκοπό και ήδη έχουμε κάνει μια επαφή με το Μουσείο Σιγρίου ωστε να είναι επιστημονικά άρτια η πληροφόρηση που θα περιέχει.


13 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page